понедельник, 21 марта 2016 г.

Кейс - вправа на тему уроку: «Особливості сушки і зберігання лісоматеріалів, вплив їх на властивості деревини»



Кейс вправа

Шепетівський деревообробний комбінат в січні місяці виграв тендер на закупку 11000 кубів круглого лісу(2500 куб. ясена, 4000 куб. дуба, 4500 куб. сосни). по ціні меншій за ринкову на 15%. Директор підприємства зібрав нараду керівників підрозділів, щоб вирішити питання: вигідно чи ні проводити цю оборудку. Доповідаючи він сказав: «Підприємство, працюючи в дві, зміни переробляє за один день приблизно 60 кубів лісу, за місяць приблизно 1260 кубів. Отже, при закупці 11000 кубів круглого лісу, підприємство зможе його переробити приблизно за вісім місяців. Економія при покупці лісу виграній по тендеру і по ринковій ціні буде становити 2 000 000грн. Але є ймовірність того, що при тривалому зберіганні круглого лісу на складі, він зіпсується.»


Наступним виступив начальник біржи сировини, який висловив думку, що при правильному збереженні лісоматеріалу, сировині нічого не загрожує і підприємство при цьому буде мати тільки вигоду, тобто прибуток.



Завдання. Поясніть, чому директор підприємства сумнівається при вирішенні питання закупки круглого лісу ? Його сумніви обґрунтовані чи ні ? Поясніть слова начальника біржи сировини? Як ви поступили б в такій ситуації?



Запитання для обговорення та можливі відповіді на них.

1. У чому полягає проблема?

2.Які дії потрібно здійснити в цій ситуації ?



3.Які способи продовження строку використання деревини можна використати?




4.Котрий із способів найдоцільніше використовувати на даному підприємстві?




Список використаних джерел

1. Концепція 12-річної загальної середньої освіти. Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України.

2. Кейс-стади. Формула карьеры // hllp://www.cases.ru/case.hlml

3. Ковальчук Г.О. Активізація навчання в економічній освіті. – К.: КНЕУ,1999.–128 с.

4. Освітні технології. / Ред. О. М. Пєхота — К.: А.С.К., 2002

5. Самарина С.М., Калугина С.А. Применение кейс-методов в преподавании маркетинга//Дело и сервис //http://www.dis.ru/market/arhiv/1999/4/14.html.

6. Хто пише найкращі кейси // hllp://www.management.com.ua.

7.Бруква В.В. Маткріалознавство для столярів

8.Громов Г.А. Деревообробка

9.Кошман В.І. Матеріалознавство для теслів

10.Шумега С.С. Технологія меблевого виробництва

:150%'>.Які дії потрібно здійснити в цій ситуації ?





3.Які способи продовження строку використання деревини можна використати?




Додатки

Відповіді на питання

1 Проблема полягає в тому, що при тривалому зберіганні лісу, він псується. Особливо в літні місяці, коли збільшується температура повітря. А така порода деревини, як ясен для промислового використання може зберігатись в зимній період-3місяці, а в літній період не більше місяця.



2. В даній ситуації потрібно правильно обрати економічно обґрунтовані способи продовження строку використання деревини.



3.Сухий спосіб зберігання – застосовують для круглих обкорованих матеріалів, а ті які дуже тріскаються, окоровують частково у вигляді плям. Для сухого зберігання лісоматеріали складають у штабелі висотою до 2х метрів з прокладками товщиною не меншими як 5см. Для запобігання розтріскування матеріалів, їх захищають щитами, а також замащують торці.



-Вологі способи:



Водне зберігання - Створюється вологий імунітет, сировину затоплюють в воді. Водне зберігання здійснюють у водоймищі з слабкою течією або з непроточною водою. При зберіганні в плотах їх роблять багаторядними по висоті. Для повного затоплення плотів на них закочують додаткові ряди колод, при цьому основа штабеля повинна стояти на дні , а верхня частина його (1/3) виступати над поверхнею води. Верхню частину штабеля в сухий час року зрошують водою.



Снігування – Створюється температурний імунітет. Штабелі формують взимку. Викладають штабель на промерзлій землі, покритій утрамбованим снігом. Ряди колод, укладених в штабель , пересипають снігом. Сформований штабель засипають снігом, утрамбовують і поступово заливають водою до утворення крижаного покриву. Поверх крижаної кірки насипають тирсу, що протягом року запобігає таненню криги.



Дощування – Для дощування лісоматеріали складають у штабелі довжиною від 30 до 200м, висотою від 3 до 14м, шириною – максимальна довжина колоди. Зрошують колоди дозувальним пристроєм, що розташовується над штабелем,або брандспойтом. Зрошення проводиться 3-6 разів на добу.



Хімічні способи – полягають у обробці свіжих пиломатеріалів хвойних порід препаратами ДДТ, ГХЦГ.



4.На данному підприємстві не має дощової установки, немає відповідного водоймища в якому можна було б затопити лісоматеріал. Щоб зконструювати дощову установку, потрібно затратити певні кошти, а це економічно невигідно. Тому ці способи використовувати не будемо.



Найдоцільніше буде використати способи сухого зберігання, снігування та хімічний. Для сухого способу зберігання лісу не потрібно залучати додаткові кошти, ним ми будемо зберігати лісоматеріал дуба.



Так як тендер проходить зимою, ми можемо застосувати спосіб снігування для частини лісоматеріалу ясена, котра буде перероблятись пізніше. А для збереження лісоматеріалу сосни, доцільно застосувати хімічний спосіб(ГХЦГ).



Комментариев нет:

Отправить комментарий